Παραμένουν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας

Παραμένουν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας

Αρ. Πρωτ. 20524/26.07.2011

Προς Υπουργό:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Πριν από ένα έτος κατέθεσα στο αρμόδιο Υπουργείο την με αρ. πρωτ. 1791/26.08.2010 ερώτηση «Πλήθος γραφειοκρατικών εμποδίων στην έναρξη μιας επιχείρησης», αναφορικά με την ύπαρξη πλήθους γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση μιας επιχείρησης στη χώρα μας, καταδεικνύοντας με συγκεκριμένα στοιχεία τη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία που συναντά όποιος επιθυμεί την έναρξη μιας επιχείρησης. Τότε οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη, ήταν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αυτών μέσω και της ψήφισης του Ν. 3853/2010, που αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών.

Εδώ και ένα χρόνο, όμως, η κατάσταση συνεχίζει να είναι στάσιμη. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στη χώρα μας το 2010 σε σχέση με το 2009, σε ότι αφορά στη μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτούνται για τη σύσταση της εταιρείας. Η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις, σε αντίθεση με την Ισπανία, που σημειώνει θεαματική πρόοδο. Ειδικότερα, στη χώρα μας απαιτούνται 15 ημέρες για την έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας, ενώ το κόστος της διαδικασίας παραμένει υψηλό και ανέρχεται στα 1.101 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι στην Ιταλία από τον Απρίλιο του 2010 χρειάζεται μόνο μια ημέρα και μόνο ένα έντυπο για αυτή την διαδικασία, ενώ στην Ισπανία ο απαιτούμενος χρόνος μειώθηκε από τις 29 ημέρες στις 17 και το κόστος από 617 ευρώ σε 115 ευρώ. Είναι θλιβερό η χώρα μας εδώ και ένα χρόνο να μην έχει σημειώσει ουδεμία πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Η γραφειοκρατία αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την εθνική μας οικονομία και δεν ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο το κράτος δεν δίνει κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες, αλλά τους απωθεί από την επιχειρηματική δράση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται επιτέλους η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να θεσπίσει ένα σύστημα απλούστευσης των διαδικασιών ίδρυσης μιας εταιρείας και να μπει ένα τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που δυσχεραίνουν αυτή την διαδικασία;

Απάντηση Υπουργείου